26 Haziran 2015 Cuma

özgün olun biraz, ayıp değil

Sırf toplum sizi benimsesin diye, sırf yadırganıyormuş hissine kapılmayasınız diye, üzerinde doğru dürüst düşünmediğiniz; size yanlış gelen/gelebilecek yanları olmasına rağmen, bu yanlarını da o aynılık çizgisinden bir gram uzaklaşmamak adına görmezden geldiğiniz fikirlere sahipmişsiniz gibi davranmak zorunda değilsiniz. 

Evet, haklısınız, mevcut çoğunlukla aynı düşünmek, aynı davranmak her zaman daha kolaydır. Zorluk çekmezsiniz, kolayca aralara kaynayabilirsiniz. Ama olmuyor bence. 

Gerçekten olmuyor. 
Çünkü ben buradan baktığım zaman, sırıtan ve tam oturmamış şeyler görüyorum. Çok fazla aynılık görüyorum, aynılaşmaya çalışmak görüyorum. 
Özgürlük ve açık fikirlilikten bahsedildiğini ama o çemberin dışındaki en ufak fikrin yalnız ihtimaline bile tahammül edilemediğini görüyorum. Başka türlü düşünülürse, başka türlü yapılırsa ya da yalnız başka doğruların da olabileceği kabul edilirse sanki türlü felaketlere maruz kalınacakmış, dünyanın sonu gelecekmiş gibi davranıldığını görüyorum.

Ve sadece diyorum ki;
Özgün olun biraz, ayıp değil. 

10 yorum:

Tuba Fıdıllıoğlu dedi ki...

"Sordukları zaman, bana ne iş yaptığımı, evli olup olmadığımı, kocamın ne iş yaptığını, ana babamın ne olduklarını sordukları zaman, ne gibi koşullarda yaşadığımı, yanıtlarımı nasıl memnunlukla onayladıklarını yüzlerinde okuyorum. Ve hepsine haykırmak istiyorum: Onayladığınız yanıtlar yalnız bir yüzey, benim gerçeğimle bağdaşmayan bir yüzey. Ne düzenli bir iş, ne iyi bir konut, ne sizin “medeni durum” dediğiniz durumsuzluk, ne de başarılı bir birey olmak, ya da sayılmak benim gerçeğim değil. Bu kolay olgulara, siz bu düzeni böylesine saptadığınız için ben de eriştim. Hem de hiç bir çaba harcamadan. Belki de hiç istediğim gibi çalışmadan. İstediğiniz düzene ayak uydurmak o denli kolay ki… Ama insanın gerçek yeteneğini, tüm yaşamını, kanını, aklını, varoluşunu verdiği iç dünyasının olgularının sizler için hiçbir değeri yok ki… Bırakıyorsun insan onları kendisiyle birlikte gömsün. Ama hayır,
hiç değilse susarak hepsini yüzünüze haykırmak istiyorum.''

Tezer Özlü

juliet dedi ki...

Çok teşekkür ederim ya yorumun için, çok güzel oldu. Gerçekten.
Hiçbir şeyin bu şekilde olmamasını dilerdim

Unknown dedi ki...

Kalıbın dışına çıkıp tehlike arz etmeye gerek yok. Onaylanmazsın, dışarıda kalırsın, yalnız kalırsın falan ne gereği var. Yerine düşünmüşler zaten bu kadar insan yanlış düşünüyor olamaz dimi? Hem bir yere ait olma hissi güzel gelebilir insanlara. Bağımsızın tersi bağımlı :)

juliet dedi ki...

İronik cümleler olarak algılamakta haklı olduğumu düşünmek istiyorum :D

Fidan Dinç dedi ki...

Düşünmeyi bilmiyorlar ki Juliet. Öyle basite indirgemek, alaycı olmak vesaire için demiyorum gerçekten bilmiyorlar. Düşünmeye dair zerre ışık, heves, girişim yok. Tek bildikleri kalabalığa karışmak ve holiganca, fanatikçe o kalabalık neyi savunuyorsa onu savunmak. Yazılacak çok şey var. O yüzden hangi birini yazsam bilemiyorum. Olan renklere oluyor sonra. Baskının, zorbalığın, çoğunluğun ortasında özgün olmaya ve kalmaya çabalasa da başarılı olamıyor hiç kimse...

juliet dedi ki...

Baskı dolaylı bence. Çünkü benim bahsettiğim şeyi yapan daha çok özgür düşünceli, açık fikirli olduğunu savunanlar. Yani güya özgürlükten yanalar...tek yönlü saygı, tek yönü özgürlük

Fidan Dinç dedi ki...

Çoğunluğun tek tip takılması, birbirinin yörüngesinden çıkmaması, sayıca üstünlüğün verdiği şımarıklık da baskıdır. O bahsettiklerinde de bu şımarıklık var :) Böyle baskı uyguluyorlar.

juliet dedi ki...

Evet bunu diyorum

Çıplak Yazar dedi ki...

Son zamanlarda okudugum en güzel yazılardan biriydi. Bunları oturup düşündün mü yoksa yaşadığın bir hadiseden etkilenerek mi yazdın bilmiyorum. Ama eğer oturup düşündü isen fena. Çünkü bu düşünceler insanı yorar. Bazı şeyleri daha iyi anlamaya fark etmeye başladığın anda farkındalıklarınla beraber doğru orantılı olarak acılarında artmaya başlayacak.
En sonunda şunu derken bulacaksın kendini. Keşke kulaklarım duymaz, gözlerim görmez olaydı da hiç bilmeseydim anlamasaydım bunları.

juliet dedi ki...

Her şeyi anlıyor olmanın aslında insan için ne kadar zor olduğunu fark etmem lisenin başına denk geliyor, baya zaman olmuş. Ara ara hep bununla bağlantılı şeylerden bahsediyorum aslında, gördüğüm ve beni en çok bunaltan şeylerden biri toplumda bu.
Teşekkür ederim ayrıca :)