27 Ağustos 2011 Cumartesi

küçük bir kızın edebiyat hatıraları

İlk şiirlerimi 1 ya da 2.sınıfta yazmaya başladım. Annem çöp atmaya giderdi, hemen kağıt kaleme sarılır "çöp atmak" üzerine birkaç satır karalardım. Fazlasıyla üretken, küçük bir şair... Bir keresinde babam şiir üzerine sohbet ediyordu arkadaşlarıyla... Kulağıma şaşaalı dizeler takılmıştı o sohbette. Yarı uykulu, oturduğum koltuktan dizeler yazmaya başlamıştım zihnimde. Biraz daha artistik olmam gerektiğini düşünüyor olmalıydım. İşte bundan sonra yazdığım bir şiirden arta kalan şu dizeleri hiç unutmam:

"Bak camlar arası dünya yüzüme gelir,
Sen bana gelsen ufuklar yerinden oynar." 



Ben ve şiir konulu konuşmalar açıldığında aklıma hep bu iki dize gelir. Ne düşünerek yazdım, nasıl yaptım bilemiyorum. 2.sınıfta olduğumu tahmin ediyorum, bir de pencereden dışarıya bakarak yazdığımı hatırlıyorum. Sayfalarca şiirim vardı... Babam bilgisayarda temize geçmişti. Bir tomar kağıtla gelmişti eve, oturup şiirlerimi kontrol etmiştim heyecanla bir eksik var mı diye... 

Annem beni iş yerine götürürdü. Köşede bir daktilo... Benim daimi ve favori mekanım... Okula bile gitmiyordum henüz.Okuma-yazma bilmeden daktilonun markasını okuyunca çok şaşırmışlardı. Bunun başına oturur, tık tık tık yazar dururdum. Defterlerim vardı. Küçük küçük hikayeler yazardım. Şiirler karalardım durmadan. Süslü cümleler kurardım... Durmaksızın üretirdi beynim. Canım sıkılsa kağıt kalem arardım. Evin altını üstüne getirirdim. Defter bulamazsam eğer, ansiklopedilerin arkasındaki beyaz sayfaları koparır onlara yazardım. Bakkala gittiğimde hep defter alırdım. Bir de kazı-kazan oynardım. 



Okuma yazma bilmediğim zamanlarda da kitaplar elimden düşmezdi mesela. Küçük Prensi kafamdan cümleler uydurarak okumuştum. Her cümleye duraklamadan, kitabın kapağındaki ve içindeki resimlere göre yeni anlamlar yüklerdim. O kitabı o şekilde okumuştum, yine pencere önünde ve ayaküstü. Ondan sonra bir daha da okumadım zaten. 
İlk roman denemem de yine küçük yaşlarımda olmuştu. Boş bir ajandayı almıştım, elde yazıyordum romanımı. Noel Baba ve Çocuklar. Sihirli bir hikayeydi. Yılbaşıyla da Noelle de bir alakası yoktu. Evlerinden kaçıp Noel Baba'ya sığınan çocuklarla ilgiliydi. Hala yarıda bırakılmış bir romanım var ama şimdi oradaki karakterlerden bile daha büyüğüm. Yarım kaldı öyle kenarda işte.

Cümleler... Sözcükler... Kitaplar... 
Bunlar benim vazgeçilmezlerim. Çamaşır asarken, yolda yürürken, alışveriş yaparken kafamdan cümleler kurarım. Çılgınca mı? Bilemiyorum :D Hele son günlerde o kadar çok kitap okuyorum ki kafayı yemesem iyidir. Art arda deviriyorum kitapları. Başka insanlar, başka hayatlar... Çekici geliyor. 



Günün birinde bir kitap yazacağım. -şu an hayal aşamasında ama ne olacağı belli olmaz- Hani şöyle iz bırakacak cinsten... Okuyanda bir iz bırakmalı... Belki tek bir sözcük, tek bir cümle... Ya da sadece bir his... Ama yine de bir iz bırakmalı... Beyninde değil, ruhunda :) Ben böyle planladım. Biraz daha çılgınlaşacak olursam da şöyle diyorum: Dünyayı sallamalı. Biraz hayalin kime ne zararı var dimi yaniiii? 

7 yorum:

otomatik portakal dedi ki...

j.b..

tanrımmm.. bu kadar da benzerlik olmaz.. nerelerdeydin ki seen şu zamana kadar..

baştan sona soluksuz okudum yazını ve hikayelerimiz birbirine o kadar çok benziyor ki..

dedim ya sana.. ortak noktalara bayılırım..

ama bu.. çok daha güzel..

ben dört yaşında tanıştım okulla.. babam yanında götürürdü beni ve kütüphaneye bırakırdı..

hayatım kitaplar, öğretmenler ve "daktilolar" arasında geçti diyebilirim..

ah çok sevindim seni bulduğuma :))

otomatik portakal dedi ki...

bu arada mimlendin :)

juliet dedi ki...

neeeee :D

ben de bayılırım ortak noktalara :):)

benim okul kavramıyla tanışmam 2 buçuk yaşında oldu, kreş meselesi.. yabancı dil eğitimime de orada başlamıştım mesela.

Aynen, kitaplar kitaplar kitaplar. hiçbir zaman bıkmadım okumaktan. kocaman kitaplığımı da kardeşlerime saklıyorum.

:):) bence daha yakından tanışmalıyız seninle :P

otomatik portakal dedi ki...

j.b:

hahahah :D

tanışalım tabikii neden olmasın :))

juliet dedi ki...

nasıl yapalım o zaman? :D önce gmail den falan mı? :P

otomatik portakal dedi ki...

olur tabi.
memento-layladylay@hotmail.com

istediğin kadar maillerimi işgal edebilirsin :)

juliet dedi ki...

ediceeemmmm :)